Toimintaohjeet: jos kohtaat häirintää tai epäasiallista käytöstä

Suomen Taitoluisteluliitolle urheilijoiden hyvinvointi, kannustava ilmapiiri ja harrastuksen tuoma ilo ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita. Kannustamme urheilijoita kertomaan epäkohdista avoimesti, sillä vain siten voimme puuttua asioihin ja luoda entistä turvallisempaa harrastusympäristöä.

Se mikä koetaan häirinnäksi, riippuu aina yksilöstä, tilanteesta, vuorovaikutuksesta ja aiemmista kokemuksista. Ratkaisevaa on miten uhri kokee tilanteen. 


Toimintaohje havaitessasi tai kohdatessasi syrjintää

Seuratoiminnassa esiintyvät kiusaamiseen ja epäasialliseen käyttäytymiseen liittyvät tapaukset selvitetään ensisijaisesti seuran sisäisesti.

1. Ota mahdollisuuksien mukaan epäasiallinen kohtelu kiusaajan/häiritsijän kanssa puheeksi. Kerro suoraan, että hänen käytöksensä on ei-toivottua ja koet sen häiritsevänä.

2. Jos et voi tai halua kertoa asiastasi suoraan kiusaajalle/häiritsijälle, käänny asiassasi valmentajan/ohjaajan, jonkun muun turvalliseksi kokemasi aikuisen tai Et ole yksin -palvelun puoleen (lue alta lisää).

3. Voit myös ottaa yhteyttä havaitessasi tai kohdatessasi epäasiallista kohtelua
– Oman seurasi puheenjohtajaan tai muuhun nimettyyn vastuuhenkilöön
– Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtajaan tai varapuheenjohtajaan, joka on nimetty häirintävaltuutetuksi
– Suoraan SUEKn ILMOita urheilurikkomuksesta verkkosivustolle tehdäksesi ilmoituksen
– Viranomaisiin (lastensuojelu, poliisi)


Et ole yksin- tukipalvelu: Mikä se on ja missä tilanteissa voit ottaa yhteyttä palveluun

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke ja tukipalvelu, joka auttaa häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään. Palveluun voi ottaa yhteyttä urheilua harrastava, urheilua harrastavan/harrastaneen lapsen tai nuoren vanhempi tai huoltaja, urheiluharrastuksen lopettaneet henkilöt, urheiluseuran toimihenkilöt sekä nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset.

Yhteydessä voit olla jos
– Sinua on kiusattu tai haukuttu
– Sinulle on vihjailtu, vitsailtu tai ehdoteltu niin että olostasi on tullut epämukava
– Sinua on kosketeltu sinulle epämukavalla tavalla tai rajojasi muuten ei ole kunnioitettu
– Sinua kohtaan on käytetty väkivaltaa
– Sinua on painostettu käyttämään päihteitä
– Sinulla on epämukava tai pelokas olo harrastuksessasi
– Olet epävarma siitä, onko sinua kohtaan toimittu väärin ja haluaisit jutella jonkun kanssa
– Olet havainnut epäasiallista käyttäytymistä

Voit keskustella asiastasi (nimellä tai nimettömästi) chat- tai puhelinpalvelussa, tai jättämällä viestin verkkosivujen kirjelaatikkoon. Soittaminen ja chattaaminen on maksutonta.

Et ole yksin -palvelussa voit myös selvittää, ovatko tietosi seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaaliväkivallasta urheilussa ajan tasalla, ja kuinka hyvin osaat jo puolustaa rajojasi. Testeihin pääset tästä.